قیمت نو هر کیلوگرم لاشه گوسفندی و دام زنده در بازار ، چرا گوشت قرمز فراوری داخل در کالابرگ الکترونیک دیده نشده است؟
به گزارش مجله کامسا، مدیرعامل اتحادیه سراسری فراوریکنندگان دام سبک با تاکید بر اینکه صنعت دامی کشور نیازمند حمایت جدی است، گفت: باتوجه به کمبود نقدینگی فراوریکنندگان، احتمال کاهش فراوری در نیمه دوم سال وجود دارد.
به گزارش خبرنگاران، افشین صدر دادرس درباره شرایط فراوری جمعیت دامی و قیمت گوشت در بازار اضافه نمود: اکنون دامداران و دامپروران با مشکل جدی نقدینگی روبه رو هستند، زیرا هرچند نهاده های دامی از جمله جو، یونجه و کاه به مقدار کافی وجود دارد اما فراورینماینده پولی برای تامین این نهاده ها ندارد.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه برنامه ای برای تامین نقدینگی صنعت دامی اعلام نشده، همین مساله باعث می گردد فراورینماینده نتواند نهاده مورد احتیاج خود را تامین کند.
این مقام صنفی اظهار کرد: وقتی دامدار و پرواربند نتواند نهاده مورد احتیاج دام خود را تامین کند، چاره ای جز اینکه دام های ماده و مولد خود را راهی کشتارگاه ها کند، نخواهد داشت.
نقدینگی برای واردات دام هست
وی ادامه داد: با وجود اینکه اعلام می گردد نقدینگی برای حفظ فراوریات دامی داخلی کشور نداریم، اما واردات انجام می گردد در صورتی که واردات نمی تواند در تنظیم بازار موثر باشد، هرچند شاید به صورت مقطعی بتواند به عنوان مسکّن عمل کند اما دائمی نیست و هیچ راهی به جز تکیه بر فراوری داخلی نداریم.
مدیرعامل اتحادیه سراسری فراورینمایندگان دام سبک توضیح داد: اگر مشکل صنعت دامی جدی گرفته نگردد، در 6 ماهه دوم سال شاهد کاهش فراوری جمعیت دامی و در پی آن گوشت قرمز خواهیم بود که این موضوع چیزی جز وابستگی برای کشور در پی ندارد.
وی با اشاره به قیمت 150 تا 170 هزار تومانی قیمت دام زنده گوسفندی درجه یک، گفت: فراوری دام هم متاثر از نرخ تورم در کشور است و منطقی نیست که گفته گردد دام باید به قیمت سه سال پیش فراوری و عرضه گردد.
صدر دادرس افزود: در واقع دامدار و دامپرور ما سود نمی نماید، بلکه دام را به قیمت تمام شده محصول به بازار عرضه می نماید که همین امر کاهش نقدینگی را در پی دارد؛ به طور مثال یک قلم افزایش قیمت که به تازگی اتفاق افتاده، 30 درصد افزایش هزینه حمل و نقل است، این افزایش به وسیله فراورینماینده انجام نشده، اما کسی نمی خواهد تاثیر این افزایش قیمت بر نرخ دام زنده و گوشت قرمز را بپذیرد.
به گفته وی، تبدیل دام زنده به لاشه گوشت 42 درصد ضریب تبدیل دارد که در نهایت باعث می گردد قیمت هر کیلوگرم لاشه گوسفندی با قیمتی بین 350 تا 370 هزار تومان به دست مصرف نمایندگان برسد، اما به طور قطع قیمت های بالای 450 هزار تومان برای گوشت های تفکیکی نیز منطقی نیست، زیرا این پول به جیب دلالان و عمده فروشان می رود که اجحاف به فراورینمایندگان و مصرف نمایندگان است.
این مقام صنفی گفت: بر این اساس، قیمت تمام شده دام زنده هم مانند سایر کالاهای دیگر در اثر افزایش نرخ تورم رشد پیدا نموده و ضروری است با توجه به اینکه مصرف نمایندگان توان مالی چندانی برای خرید ندارند، دولت به وسیله قوانین مختلف از این صنعت حمایت کند.
وی براین باور است که واردات نه فقط به ضرر فراورینماینده است، بلکه به نفع مصرف نماینده نیز نیست و باید برای حفظ فراوریات داخلی چاره ای جدی اندیشیده گردد.
گوشت وارداتی کیفیت گوشت فراوری داخل را ندارد
مدیرعامل اتحادیه سراسری فراورینمایندگان دام سبک گفت: گوشت فراوری داخل از کیفیت بالایی برخوردار است، بنابراین اگر واردنماینده بخواهد گوشت وارداتی مشابه کیفیت فراوری داخل را تامین و وارد کند، باید مبلغ زیادی برای آن پرداخت کند.
وی بیان کرد: بنابراین اغلب گوشت های وارداتی از کیفیت بالایی برخوردار نیستند؛ به طور مثال واردات از پاکستان و روسیه در سال گذشته فقط باعث خروج ارز از کشور شد و گوشت مناسبی داخل کشور وارد نشد.
صدر دادرس معتقد است به جای صرف منابع ارزی کشور برای واردات، باید آن را صرف امور زیربنایی کنیم که در این صورت بخشی از مسائل فراوری داخلی حل خواهد شد.
وی با اشاره به برابری عرضه و تقاضا برای دام در کشور اضافه نمود: در یک دوره ای با مازاد جمعیت دامی روبه رو بودیم اما اکنون جمعیت دامی کشور به نسبت تقاضای بازار به تعادل رسیده و حالا که عرضه و تقاضا برابری می نماید فراورینماینده حاضر نیست دام فراوریی خود را زیرقیمت واقعی بفروشد.
این مقام صنفی ادامه داد: اکنون قیمت تمام شده دام زنده گوسفندی تقریبا معادل همان قیمتی است که امروز در بازار عرضه می گردد، به طور قطع هیچ دامداری دام کیفی خود را با قیمت گوشت بی کیفیت وارداتی تحویل نمی دهد.
صدردادرس گفت: یارانه ای که امروز برای واردات گوشت های خارجی بی کیفیت اختصاص می یابد، اگر برای حمایت از فراوری داخلی اختصاص یابد، به طور حتم به رونق فراوری می انجامد.
وی ضمن اشاره به کاهش کشتار دام در ابتدای سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته، اضافه نمود: طبق آمارهای موجود سرانه مصرف گوشت در ایران بین 6 تا هشت کیلوگرم است که به نظر نمی رسد این رقم دقیق باشد، زیرا با افزایش مصرف گوشت مرغ، سرانه گوشت قرمز باید کاهش یافته باشد.
صدر دادرس گفت: در سبد خانوار چیزی تحت عنوان کالای جایگزین وجود دارد، بنابراین در سال های اخیر، گوشت مرغ جایگزین گوشت قرمز شده است به طوری که مصرف گوشت مرغ از سرانه 15 تا 16 کیلوگرم در سال به 32 کیلوگرم در سال رسیده است که همین امر مسائلی را برای صنعت طیور ایجاد نموده که با تمام ظرفیت خود کار نمایند.
گوشت قرمز فراوری داخل در کالابرگ الکترونیک دیده نشده است
مدیرعامل اتحادیه سراسری فراورینمایندگان دام سبک توضیح داد: در پی حذف ارز ترجیحی، وعده داده شد که برای حمایت از این صنعت، گوشت قرمز در کالابرگ یارانه ای جای بگیرد و در عین حال برای حمایت از فراورینمایندگان نیز دامدار کارت ارائه گردد؛ اما هیچ یک از این دو مهم عملی نشد. امروز در کالابرگ الکترونیک اقلامی همانند ماکارونی، پوشک و مواد شوینده و به تازگی گوشت گوساله منجمد دیده شده است، اما خبری از گوشت قرمز گرم فراوری داخل نیست.
وی افزود: بعلاوه فراورینمایندگان نمی توانند از دامدار کارت بهره مند شوند زیرا هر زمان فراورینمایندگان برای دریافت تسهیلات دامدار کارت مراجعه می نمایند مسوولان بانکی می گویند که اعتبار نداریم و نمی توانیم مبلغی به این بخش اختصاص دهیم.
صدر دادرس هشدار داد: شرایط صنعت دام کشور به نقطه حساسی رسیده که اگر دولت نخواهد حمایت های واقعی از این بخش داشته باشد، در سال های نه چندان دور باید مجموع احتیاج گوشت کشور از محل واردات تامین گردد.
وی خواهان آن شد تا یارانه ای که برای حمایت از مصرف نمایندگان به گوشت وارداتی اختصاص می یابد، به حمایت از فراوری داخلی اختصاص یابد تا در بحث تامین گوشت قرمز نیز به یک واردنماینده 100 درصد تبدیل نشویم که چیزی جز وابستگی نیست.
منبع: همشهری آنلاین