مهار چین؛ استراتژی بایدن در شرق آسیا
به گزارش مجله کامسا، خبرنگاران، گروه بین الملل- فرهاد همتی: کمتر از یک هفته از شروع ریاست جمهوری جو بایدن در آمریکا، یک ناوگروه آمریکایی به رهبری ناو هواپیمابر یواس اس تئودور روزولت وارد دریای چین جنوبی شده است. مرکز فرماندهی هند و اقیانوس آرام آمریکا اعلام نموده این ناوگروه روز شنبه همزمان با افزایش تنش ها میان تایوان و چین وارد منطقه شده است.
با ما همراه باشید و با تور ارزان چین از شگفت انگیزترین کشور دنیا دیدن کنید بر روی دیوار چین سلفی بگیرید، از قصر ممنوعه دیدن کنید و در خیابان شانگهای پیشرفته ترین آسیا قدم بزنید.
ورود ناو گروه آمریکایی به دریای چین جنوبی در شرایطی است که پکن بارها از نزدیک شدن کشتی های نیروی دریایی آمریکا به جزایر تحت کنترل چین در دریای چین جنوبی شکایت نموده است. به موازات اعزام ناو گروه آمریکایی به دریای چین جنوبی، وزارتخانه های مختلف دولت جدید آمریکا به رهبری جو بایدن نیز، ادعاها و مواضع خصمانه دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق این کشور علیه چین را تکرار کردند.
به عنوان مثال روز شنبه ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه ای مدعی شد: ایالات متحده از الگوی کوشش های جمهوری خلق چین در مرعوب کردن همسایگانش از جمله تایوان، نگران است.
در این بیانیه آمده است: در کنار دوستان و متحدان خود می ایستیم تا سعادت، امنیت و ارزش های مشترک در حوزه اقیانوس هند-آرام را توسعه دهیم و این اقدام شامل تعمیق روابط با تایوان دموکراتیک است.
همچنین وزیر دفاع دولت جدید آمریکا روز یکشنبه در تبادل نظر با همتای ژاپنی خود تاکید نمود بر اساس پیمان امنیتی واشنگتن و توکیو، آمریکا در مناقشات دریایی میان ژاپن و چین در دریای چین شرقی از منافع توکیو حمایت کند.
در این میان آنتونی بلینکن نامزد پیشنهادی بایدن برای سمت وزارت امور خارجه آمریکا در نشست کمیته روابط خارجی سنا برای تایید صلاحیتش گفته است بدون شک چین بزرگترین چالش را در مقایسه با سایر کشورهای دیگر متوجه آمریکا نموده است.
از مجموع اظهارات مقامات جدید آمریکا چنین بر می آید که وزارتخانه های مختلف دولت جدید آمریکا به رهبری جو بایدن، ادعاها و مواضع خصمانه دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق این کشور علیه چین را تکرار کردند.
دولت سابق آمریکا در واپسین روزهای عمر خود، تمام محدودیت هایی که آمریکا از دهه ها قبل بر روابط با تایوان اعمال نموده بود را لغو کرد. دولت جدید آمریکا ضمن اینکه پایبندی خود را به سیاست ها اعلام نموده بلکه دولت بایدن در زمینه حمایت از تایوان، پا را از اقدامات دولت ترامپ نیز فراتر گذاشته و نماینده دولت تایوان در آمریکا را برای اولین بار از سال 1979، به مراسم تحلیف ریاست جمهوری آمریکا دعوت کرد. این در حالی است که پکن، تایوان را بخشی از سرزمین متعلق به چین می داند و تحرکات آمریکا و فروش سلاح به تایوان را نقض حاکمیت خود و مغایر با سیاست چین واحد ارزیابی می نماید.
در مجموع باید گفت، به نظر نمی رسد که در دوره بایدن شاهد تغییرات محسوسی در رابطه با چین و آمریکا باشیم. در واقع استراتژی دولت بایدن در شرق آسیا، مهار چین است. البته دولت جدید آمریکا برای پیشبرد این راهبرد خود از توانمندیهای متحدین قدیمی خود نیز بهره خواهد جست. از تبادل نظری تلفنی وزیر دفاع آمریکا با همتایان ژاپنی و کره جنوبی چنین بر می آید که دولت بایدن برای تحقق سیاستهای خود در شرق آسیا، حساب ویژه ای روی متحدین قدیمی خود باز نموده است.
در همین چارچوب دور از انتظار نیست که تداوم سیاست های خصمانه دولت جدید آمریکا، باعث تشدید تنش در روابط چین و آمریکا گردد. هرچند در روزهای اخیر مقامات چینی کوشش کردند با ارسال پالس های مثبت به دولت جدید آمریکا، اشتباهات دوران ترامپ را به دولتمردان جدید آمریکا گوشزد و راستا اشتباه چهار ساله روابط دو کشور را اصلاح نمایند، اما اتخاذ سیاستهای مداخله گرایانه بایدن که کمتر از یک هفته وارد کاخ سفید شده است، گویای این موضوع است که آمریکایی ها همچنان راهبرد مهار چین را دنبال می نمایند.
اتخاد این رویکرد تکراری از سوی بایدن در شرایطی است که سیاستهای تقابلی و مهار چین از سوی ترامپ در چهار سال گذشته ضمن اینکه برای آمریکایی ها نتایج ملموسی به همراه نداشته، بلکه در نهایت به تک دوره ای شدن ترامپ در کاخ سفید منجر شد.
منبع: خبرگزاری مهر