حمله آمریکا به ایران؛ آبرامز: ترامپ به دنبال درگیری با ایران نیست
به گزارش مجله کامسا، در پی گزارش ادعایی روزنامه نیویورک تایمز درباره آنالیز گزینه حمله نظامی به سایت هسته ای نطنز از سوی دولت دونالد ترامپ، مشاور نظامی رهبر انقلاب گفت درگیری محدود با ایران به جنگی تمام عیار تبدیل خواهد شد.
حسین دهقان، وزیر پیشین دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران، در گفت وگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس که روز پنجشنبه 29 آبان منتشر شده در زمینه احتمال اقدام نظامی واشینگتن علیه ایران گفت: یک درگیری محدود و تاکتیکی می تواند به یک جنگ تمام عیار تبدیل شود. قطعا ایالات متحده، منطقه و دنیا نمی توانند چنین بحران وسیعی را تحمل نمایند.
نیویورک تایمز سه شنبه به نقل از چهار مقام کنونی و پیشین آمریکا مدعی شده بود ترامپ هفته گذشته با مشاوران خود در کاخ سفید در مورد اینکه آیا گزینه ای برای اقدام علیه سایت هسته ای نطنز ایران طی هفته های آینده وجود دارد یا نه، نشستی برگزار کرد.
حسین دهقان: درگیری محدود با ایران به جنگی تمام عیار تبدیل خواهد شد
مشاور نظامی رهبر انقلاب در همین زمینه اضافه نمود: ما از بحران استقبال نمی کنیم، از جنگ استقبال نمی کنیم. ما به دنبال آغاز جنگ نیستیم.
آنالیز گزینه حمله نظامی به سایت نطنز در حالی خبری شده که همزمان ایران سوخت رسانی به سانتریفیوژهای مدرن در تاسیسات زیرزمینی این سایت هسته ای را آغاز کرد، موضوعی که با واکنش آژانس بین المللی انرژی اتمی روبرو شد. از سوی دیگر آمریکا، فرانسه، بریتانیا، آلمان و روسیه جداگانه از ایران خواسته اند تا به سطح تعهدات برجامی خود باز شود و به همکاری پایدار با آژانس انرژی اتمی ادامه دهد.
دهقان در ادامه درباره انفجار سایت هسته ای نطنز در تیرماه اشاره نمود: کسانی که مسئول نصب بعضی وسایل بودند، احتمالا تغییراتی در آنجا دادند که منجر به انفجار شد.
این مقام نظامی درباره مذاکره با تهران گفت: جمهوری اسلامی ایران قدرت دفاعی اش را تحت هیچ شرایطی با هیچ کس مورد مذاکره قرار نمی دهد. او همچنین انجام مذاکره برای نفس مذاکره را رد کرد.
ترامپ به دنبال درگیری با ایران نیست
در تازه ترین تحول الیوت آبرامز، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران در مصاحبه ای که بامداد آدینه (به وقت تهران) منتشر شده گفته دولت ترامپ به دنبال درگیری با ایران نیست. او همچنین گفته کشورهای اروپایی خواهان تمدید بندهای زوال پذیر برجام هستند.
منظور از بند های زوال پذیر در برجام که با نام بند های غروب آفتاب هم شناخته می شود بند هایی در توافق هسته ای است که محدودیت های تعریف شده ذیل آن ها برای فعالیت های هسته ای ایران بعد از دوره های زمانی تعیین منقضی می شوند.
منتقدان برجام در آمریکا منقضی شدن بعضی از محدودیت های ایران در این توافق با گذشت زمان را جزو معایب این توافق دانسته و مدعی هستند که این محدودیت ها باید تمدید و دائمی شوند. آن ها از این بند های مندرج در برجام که محدودیت های آن ها با گذشت زمان از بین می فرایند به عنوان بند های غروب آفتاب یاد می نمایند.
برطرف تحریم ها در دولت آینده آمریکا
آبرامز در مصاحبه با الشرق الاوسط درباره برنامه های احتمالی دولت آینده آمریکا برای بازگشت به برجام گفت: بعضی از تحریم های ما علیه ایران به برنامه هسته ای مربوط می شوند، اما پاره ای دیگر تحریم های حقوق بشری یا ضد تروریستی هستند.
وی اضافه نمود: سخت می توان تصور کرد که یک رئیس جمهور بخواهد همه این تحریم ها را- در حالی که می دانیم موارد نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم ادامه دارند- لغو کند.
نماینده ویژه دولت آمریکا در ادامه مدعی شد بازگشت به برجام پیچیده است و به آسانی فشار دادن یک کلید برق نیست. او گفت: بازگشت به برجام، مثل فشار دادن کلید برق نیست [استعاره از ساده بودن]. کار بسیار پیچیده ای است و برای من روشن نیست چطور این اتفاق می تواند در یک روز یا حتی ظرف چند ماه بیفتد.
همگرایی اروپا و آمریکا علیه ایران
او در ادامه به همگرایی های آمریکا و اروپا در مورد سیاست های دو طرف در قبال ایران هم اشاره نمود و مدعی شد که کشور های اروپایی هم خواهان تمدید بند هایی از برجام هستند که با گذشت زمان منقضی می شوند.
آبرامز توضیح داد: متحدان اروپایی ما ممکن است تمایل داشته باشند ما به برجام برگردیم، ولی آن ها خودشان هم می خواهند از این توافق فراتر بفرایند.
وی اضافه نمود: روشن است که آن ها هم خواهان رسیدگی به برنامه موشکی ایران، یا صادرات تروریسم توسط ایران هستند و آن ها هم می خواهند بند های زوال پذیر برجام برای سال های بیشتری تمدید شوند.
آلمان، انگلیس و فرانسه سه عضو اروپایی گروهی هستند که از سال 2015 به توافقی با ایران بر سر برنامه هسته ای این کشور دست پیدا نموده اند. این توافق قرار بود در ازای ایجاد محدودیت در بخش هایی از برنامه هسته ای، تحریم های اعمال شده به بهانه هسته ای علیه ایران را برطرف کند.
دولت آمریکا اردیبهشت ماه سال 1397 از این توافق خارج شده و ضمن اعمال تحریم های متوقف شده ذیل این توافق، تحریم های دیگری علیه ایران وضع کرد.
تروئیکای اروپا علی رغم مخالفت های لفظی با خروج آمریکا از برجام به وعده های خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند.
جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بی عملی کشور های اروپایی در 5 گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل این توافق را کاهش داد.
تکذیب شایعات درباره درگیری با ایران
الیوت آبرامز در ادامه بعضی شایعات درباره اینکه دولت فعلی آمریکا به دنبال جنگ با ایران است را رد کرد و گفت دونالد ترامپ دنبال درگیری جدید در منطقه خاورمیانه نیست.
او گفت: اخیراً شاهد بوده ایم که رئیس جمهور شمار نیرو های آمریکایی را کاهش داد و درباره تمایلش برای سرانجام دادن به جنگ اظهارنظر کرد. آشکار است که او دنبال هیچ درگیری جدید نیست. مسئله، واقعاً رفتار ایران است.
منبع: فرارو