ردپای کرونا در جوجه کُشی هولناک!
به گزارش مجله کامسا، روزنامه خراسان - رعیت نواز: ویدئو ها و تصاویر عجیب و دلخراشی از دو روز پیش در فضای مجازی دست به دست می گردد که زنده به گورکردن بخشی از خاطرات نوستالژیک دوران کودکی مان را که همان جوجه های پر سر و صدای یک روزه بود، در بعضی مرغداری ها نشان می دهد. در یکی از این ویدئو های هولناک افراد حاضر تعداد زیادی جوجه زنده را مانند زباله داخل نایلون عظیم زباله می ریزند تا آن ها را از بین ببرند.
در ویدئوی دیگری هم با ریختن جوجه های یک روزه داخل یک گور دسته جمعی زنده به گور شدن آن ها را به تصویر کشیده است که بازتاب های زیادی را به همراه داشت. دلایل و توجیه های متعددی درباره این تصاویر دلخراش مطرح شد، از گرانی و نبود نهاده دامی که جزو سیاهه همیشگی هر تحولی در صنعت مرغداری ماست تا صحبت هایی از سوء استفاده بیمه ای و.... این بحث ها سویه های دیگری هم پیدا کرد و رائفی پور در ادعایی این تصاویر را مشابه سیاست دولت درباره اقتصاد و مردم دانست و جعفرزاده ایمن آبادی نماینده مجلس هم با انتقاد از معاون وزیر که فقط خواهان برخورد با منتشر نمایندگان این تصاویر شده بود از وزیر جهاد کشاورزی خواست عاملان زنده به گور کردن جوجه ها را به دستگاه قضا معرفی کند.
به آنالیز این دلایل و یافتن پاسخ واقعی تری در این باره پرداخته ایم؛ پاسخی که بخشی از آن شوکه نماینده است و بخشی هم با توجه به شرایط فعلی کرونایی دور از انتظار نبود. اما کرونادر این میان چه نقشی دارد و کشور های دیگر درباره این جوجه ها چگونه عمل می نمایند. گزارش ما را که با توضیحات جالب یک فعال این صنعت همراه شده بخوانید. آیا واقعا این تصاویر پشت پرده ای دارد؟
بهانه یا دلیلی همیشگی؟!
یکی از اولین دلایلی که در توضیح ویدئو های دلخراش زنده به گور کردن جوجه های یک روزه مطرح شد، نبود دان و نهاده های دامی بود. بعد از بازتاب این ویدئو ها به گزارش فرارو رئیس انجمن فراورینمایندگان جوجه یک روزه کشور با تاکید براین که خسارت وارد شده به فراورینمایندگان ماهانه بیش از 1.2 میلیارد تومان است، گفت: علت اصلی معدوم سازی جوجه یک روزه مربوط به کمبود نهاده های طیور سویا و ذرت است.
دلیلی که به نظر می رسد بهانه قانع نماینده ای برای این اقدام نبود که دل بسیاری از مردم را آزرد. چرا که این شرایط درباره دان و نهاده های دامی چیز جدیدی نبوده و نسبتا همواره وجودداشته است. پس چرا اکنون این تصاویر منتشر می گردد؟ آیا انتشار آن پشت پرده ای دارد و بعضی مرغداران برای تامین این نهاده ها و حل مسائل احتمالی اداری در سرراه ترخیص این محموله ها این کا را نموده اند؟
جوجه کشی برای خسارت دریافت از بیمه؟!
در این میان فرض دیگری هم مطرح شد. اسکان نیوز از قول یکی از آگاهان چرایی زنده به گور کردن جوجه های یک روزه نوشته است: توفیقی حاصل شد تا مدتی با یکی از دوستان مرغدار به صورت مشارکتی در پرورش مرغ گوشتی مشغول شوم. با توجه به هر45 روز احتیاج به جوجه یک روزه همواره هنگام خرید جوجه مشکل داشتیم، چون مراکز فروش جوجه همواره فراوریات را بیمه می کردند، به علت این که قیمت جوجه پایین نیاید.
در زمانی جوجه یک روزه حدود 400 تومان شد ما به همراه چند نفر راضی به پرداخت 700 تومان شدیم و قسمتی از فراوری آن روز را می خواستیم، اما ندادند و در مقابل نگاه دکتر دام پزشکی جوجه ها را معدوم کردند! بعد متوجه شدم راضی به قیمت پایین دادن نیستند چه برسد که رایگان بدهند، چون خیلی بیشتر از پول قیمت روز بازار را از بیمه می گیرند! و هم باعث کمبود جوجه برای کمبود عرضه می شوند! این می تواند دلیل منطقی تری برای اقدام اخیر معدوم کردن جوجه های یک روزه باشد.
با نگاهی به جدول قیمت بیمه طیور در سایت بیمه کشاورزی می گردد دید که هزینه بیمه هر جوجه یک روزه 75 تومان است که بخشی از آن را دولت تامین می نماید و خسارتی که مرغدار به ازای هر جوجه از بیمه می گیرد، 1210 تومان است. البته جبران خسارت توسط بیمه ملزم به تایید تلف شدن جوجه ها توسط کارشناس بیمه است. البته یکی از مرغداران در تبادل نظر با خبرنگار ما این موضوع را تکذیب کرد و گفت: هنوز بیمه خسارت های سال های قبل را هم پرداخت ننموده است.
جنایت برای افزایش قیمت مرغ؟
ربیعی مدیرعامل مرغ مادر این مسئله را به مبانی علم اقتصاد یعنی همان چرخه عرضه و تقاضا مرتبط می داند. او در تبادل نظر با مشرق در مورد معدوم سازی جوجه ها گفته است: به دلیل کاهش قیمت جوجه یک روزه و نبود تعادل عرضه و تقاضا، بخشی از جوجه های فراوریی را حذف می نمایند تا بتوانند قیمت جوجه را به قیمت واقعی برسانند و ضرر و زیانی را که می دهند، جبران نمایند.، اما در این میان باید رد پای کرونا را جدی گرفت، چرا که پس از کرونا مصرف گوشت مرغ به دلیل تعطیلی رستوران ها و مجالس عروسی و عزا و... به شدت کاهش یافته و مرغداران به این دلیل ناعادلانه، اما نزدیک به واقعیت دست به چنین اقدام غم انگیزی زده اند؟ اما بعضی هم این سوال را مطرح کردند که چرا به جای زنده به گور کردن، آن ها را در طبیعت رها نکردند تا در چرخه طبیعت حذف شوند؟
کرونا علت اصلی کشتار بی رحمانه!
برای این که ملموس تر از دلایل کشتار جوجه ها آگاه شویم، با یکی از مرغداران مطرح خراسان جنوبی تماس گرفتیم. این مرغدار یکی از اصلی ترین دلایل کشتار جوجه ها را کرونا دانست. علی دباغی گفت: کرونا باعث شد هم صادرات و هم مصرف داخلی به دلیل تعطیل شدن رستوران ها و مراسم به حداقل برسد و بالطبع قیمت مرغ هم کاهش پیدا کند و با این فرایند مرغداران حاضر به جوجه ریزی نیستند. از او پرسیدیم که چرا جوجه ها را قبل از تولد و در تخم مرغ ها معدوم نمی نمایند که پاسخ داد: این اتفاق می افتد، اما در بعضی اوقات قابل کنترل نیست.
شما تخم مرغ ها را به امید فروش جوجه در دستگاه ها قرار می دهید، اما به طور مثال از 30 هزار تخم مرغی که قرار است جوجه گردد، تنها 15 هزار فروش می رود و نمی توانید در میانه راه دستگاه را خاموش کنید، چون تمام تخم مرغ ها نابود می گردد. علی دباغی درباره این که چرا جوجه های یک روزه را در طبیعت رها یا به مردم واگذار نمی نمایند یا به عنوان خوراک دام استفاده نمی شوند، گفت: این اتفاق می تواند خسارات دیگری به دنبال داشته باشد به این دلیل که این جوجه ها از نظر ژنتیکی تغییر یافته هستند و واکسینه نشده اند که رها سازی آن ها قبل از واکسینه شدن در طبیعت می تواند ضربه های سنگین تری به دام و طیور وارد کند. این مرغدار هم در انتها از کمبود و گرانی نهاده های سویا و ذرت گلایه داشت.
تجربه کشور های دیگر
با یک جست وجوی ساده در اینترنت هم می توان فهمید که روزانه صد ها هزار جوجه نر در کشور های مختلف دنیا کشته می شوند، چون نمی توانند تخم بگذارند. ویدئو های آزار دهنده ای از زنده چرخ کردن، در کیسه خفه کردن، با گاز خفه کردن، شوک الکتریکی و قطع نخاع جوجه های یک روزه در خارج از کشور برای از بین بردن آن ها وجود دارد که بسیار دلخراش و هولناک است. اتفاقی که بار ها صدای فعالان حقوق حیوانات را درآورده است.
منبع: برترین ها