طرز تهیه آش ریواس ، نکات طلایی لعابدار شدن و تلخ نشدن آش ریواس
به گزارش مجله کامسا، آش ریواس یکی از مجذوب کننده ترین انواع غذا با ریواس است که معمولا در فصل بهار و با ریواس های نوبرانه درست می گردد. اگر نگهداری از ریواس برای طولانی مدت را بلد باشید، می توانید از طعم این در دیگر فصل های سال هم نهایت لذت را ببرید. آش ریواس، ته مزه ترش دارد و با سبزیجات تازه یا خشک، انواع حبوبات، با گوشت یا بدون گوشت هم می توانید آن را درست کنید. در این مقاله از در ما طرز تهیه آش ریواس بهاری و نکات پخت و خوشمزه شدن آن را به شما آموزش خواهیم داد.

طرز تهیه آش ریواس در یک نگاه
برای درست کردن آش ریواس، حبوبات را بخیسانید و بپزید. گوشت را با پیازچه، سیر و ادویه ها در اندازهی روغن تفت دهید و بعد از سرخ شدن، به آن آب اضافه کنید. اجازه دهید گوشت نیم پز گردد، سپس جعفری خرد شده، نعناع خشک، ریواس های خرد شده و عصاره گوشت را اضافه کنید.
اجازه دهید مواد آش به خوبی بپزند و آش جا بیفتد. سپس آش ریواس را در ظرف سرو بریزید و با کشک، پیاز داغ، سیر داغ و نعناع داغ، تزیین و سرو کنید.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل طرز تهیه آش ریواس ادامه این مطلب را مطالعه کنید.
مواد لازم برای تهیه آش ریواس بهاری
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
نخود آبگوشتی (یا کنسرو نخود) | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
لوبیا چیتی | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
ریواس تمیز شده | 50 گرم |
گوشت گوسفند | 200 گرم |
نعناع خشک (برای نعناع داغ و ریختن در آش) | به اندازه لازم |
جعفری تازه و ساطوری خرد شده (یا سبزی آش) | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
سیر (برای سیر داغ) | 2 حبه |
عصاره گوشت (اختیاری) | 1 عدد |
پیازچه | 3 عدد |
پودر تخم گشنیز | نصف قاشق چای خوری |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به اندازه کافی |
روغن سرخ کردنی | به اندازه کافی |
پیاز داغ، نعنا داغ و کشک | برای تزیین آش ریواس |
مدت زمان آماده سازی و استراحت مواد اولیه: 2 تا 8 ساعت
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت آش ریواس: 3 ساعت
مراحل طرز تهیه آش ریواس خانگی
آش ریواس یک آش مفید و مقوی برای سلامتی است. اگر شما هم در پی یک رسپی نو آش برای روزهای مطبوع بهاری هستید، در ادامه طرز تهیه آش ریواس مرحله به مرحله را به ترتیب زیر دنبال کنید.
مرحله اول: حبوبات را آماده کنید
در ابتدا برای درست کردن آش ریواس مجلسی، نخود و لوبیا را پاک کنید و بشویید. در دو ظرف جدا، لوبیا و نخود را بریزید و به مدت 2 تا 8 ساعت، بخیسانید تا نفخ آنها گرفته گردد. در این مدت، آب روی حبوبات را دور بریزید و با آب نو جایگزین کنید. سپس نخود و لوبیا را از آب بکشید و در قابلمه بریزید. نخود و لوبیا را با اندازهی آب بپزید. اگر زمان کافی ندارید چون نخود دیر می پزد از کنسرو نخود بهره ببرید.
در صورت تمایل می توانید انواع حبوبات مثل نخود و لوبیا چیتی یا قرمز و کنسرو حبوبات را از فروشگاه های به روش های خرید و اینترنتی تهیه کنید.
مرحله دوم: پیازچه و ادویه ها را تفت دهید
در ادامه، گوشت ها را بشویید و به صورت مکعبی خرد کنید. پیازچه ها را بشویید و خرد کنید. در یک قابلمه دیگر، اندازهی روغن بریزید و روی حرارت بگذارید. روغن که داغ شد، پیازچه ها را در آن تفت دهید. سپس زردچوبه، فلفل سیاه و پودر تخم گشنیز را اضافه کنید. این مواد را تفت دهید تا طعم خام ادویه ها گرفته گردد.
برای خرید انواع روغن سرخ کردنی و پخت و پز و انواع ادویه معطر غذا از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی می توانید اقدام کنید.
مرحله سوم: گوشت را تفت دهید
در این مرحله از طرز تهیه آش با ریواس تازه، گوشت های خرد شده را در قابلمه بریزید و تفت دهید. شعله گاز را کم کنید تا گوشت ها تغییر رنگ دهند و ادویه ها به خورد گوشت بروند. سیرها را پوست بگیرید و رنده یا ریز خرد کنید. سیرها را هم اضافه کنید و تفت دهید تا عطر آنها بلند گردد.
گوشت گوسفندی و گوساله و پیاز داغ آماده را به صورت اینترنتی و حضوری از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
مرحله چهارم: گوشت را بپزید
بعد از اینکه تکه های گوشت سرخ شدند، اندازهی آب جوش در قابلمه بریزید و درب آن را بگذارید. صبر کنید تا گوشت ها نیم پز شوند. در این فاصله جعفری های تازه یا سبزی آش تازه را شسته و خرد کنید. سپس سبزی های تازه، نعناع خشک و حبوبات پخته شده را در قابلمه بریزید و اجازه دهید همه مواد با هم بپزند.
انواع سبزی معطر خشک را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.
مرحله پنجم: ریواس ها را اضافه کنید
در حین پختن مواد آش، ریواس ها را بشویید و به صورت نگینی یا مکعبی خرد کنید. ریواس ها را در قابلمه بریزید و هم بزنید. اگر ریواس ها تازه و جوان باشند، زمان زیادی برای پخت احتیاج ندارند. پس همراه با سبزیجات، ریواس ها را هم اضافه کنید.
مرحله ششم: عصاره گوشت و چاشنی ها را اضافه کنید
عصاره گوشت را تکه تکه نموده و در اندازهی آب ولرم، حل کنید. بعد از اینکه گوشت و حبوبات کاملا پختند، عصاره گوشت را هم اضافه کنید. اجازه دهید مواد آش به خوبی نرم شوند و آش جا بیفتد. بعد از حل شدن عصاره، نمک غذا را بچشید و در صورت احتیاج، اندازهی نمک یا چاشنی های دلخواه خود اضافه کنید. وقتی آش پخت و به غلظت دلخواهتان رسید، شعله گاز را خاموش کنید.
انواع عصاره گوشت، مرغ و سبزیجات را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
مرحله آخر: آش ریواس را تزیین و سرو کنید
در آخرین مرحله، در یک تابه، پیاز داغ درست کنید و از تابه بیرون بیاورید. سپس اندازهی نعناع خشک را به مدت چند ثانیه در تابه تفت دهید و نعناع داغ () درست کنید. وقتی آش جا افتاد، آش ریواس را در ظرف مناسب سرو بریزید و روی آن را با کشک، و نعناع داغ تزیین و سرو کنید.
برای خرید پیاز داغ آماده و کشک به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید اقدام کنید.
دستور تهیه آش ریواس گیاهی بدون گوشت
در صورتی که می خواهید آش ریواس بدون گوشت درست کنید، کافی است مراحل بالا را دنبال نموده ولی مراحل مربوط به آماده سازی، تفت دادن و پختن گوشت را حذف می کنید.
می توانید به جای گوشت از یا هم بهره ببرید. در این روش، بعد از تفت دادن پیازچه با ادویه ها، نخود و لوبیای پخته را در قابلمه بریزید و اندازهی آب اضافه کنید. سبزی های تازه و خشک و ریواس را هم اضافه کنید. وقتی مواد آش ریواس پخت، چاشنی ها را اضافه نموده و شعله را خاموش کنید.
نکات مهم در طرز تهیه آش ریواس
- هم از ساقه گیاه ریواس و هم از گل های ریواس می توانید در آش ریواس بهره ببرید.
- از آنجایی که حبوبات برای پخت به زمان زیادی احتیاج دارند، می توانید می توانید برای راحتی کار، آنها را در زودپز بپزید.
- می توانید از کنسرو حبوبات برای استفاده در تهیه آش ریواس بهره ببرید. در این صورت، حبوبات را در اواخر پخت آش به مواد داخل قابلمه، اضافه کنید.
- از حبوبات دیگر مثل عدس، ماس، انواع لوبیا و حتی از برنج و گندم می توانید در تهیه آش ریواس بهره ببرید.
- به عنوان چاشنی آش ریواس، اگر می خواهید آش تان طعم ترش تری بگیرد، می توانید اندازهی آبغوره (طرز تهیه آبغوره)، آبلیمو یا آب نارنج به آش اضافه کنید.
- برای خوشمزه تر شدن آش ریواس، می توانید در اواخر پخت آش ریواس، ماست چکیده یا اندازهی کشک را رقیق نموده و به قابلمه آش ریواس اضافه کنید تا طعم کشک به خورد آش برود.
- پیازچه عطر بسیار خوبی به آش ریواس می دهد اما اگر در دسترس ندارید، می توانید از پیاز خرد شده بهره ببرید.
- به جای گوشت گوسفندی، می توانید از تکه های مرغ یا انواع گوشت دلخواه مثل بوقلمون یا گوساله در تهیه آش ریواس بهره ببرید.
- اگر از گوشت گوسفندی در تهیه آش ریواس استفاده می کنید، می توانید عصاره گوشت را حذف کنید.
- در صورت استفاده از عصاره گوشت، به خاطر محتوای بالای نمک عصاره گوشت، آن را در اواخر پخت و بعد از حل کردن در آب، به مایه آش اضافه کنید.
فوت و فن های خوشمزه شدن آش ریواس
برای لعابدار شدن آش ریواس چه کنیم؟
اگر آش ریواس را به خوبی و روی حرارت ملایم بپزید، حبوبات مورد استفاده در آن، به مقدار کافی، لعاب می دهند. اما برای لعاب بیشتر، می توانید:
- در اواخر پخت آش ریواس، اندازهی بلغور گندم یا بلغور جو را به مواد آش ریواس اضافه کنید.
- در اواخر پخت آش ریواس، می توانید به مقدار 1 قاشق چای خوری آرد گندم را با آب سرد حل نموده و به مواد آش اضافه کنید و هم بزنید.
چرا آش ریواس تلخ می گردد؟
- علت تلخ شدن آش ریواس استفاده زیاد از نعناع است.
- اگر ریواس ها کهنه و تلخ باشند، ممکن است باعث تلخ شدن آش ریواس شوند.
- اندازه فلفل سیاه آش را زیاد در نظر نگیرید.